Porsche заплатить 80 млн доларів за махінації зі шкідливими викидами

17:52 19.06.2022
Porsche заплатить 80 млн доларів за махінації зі шкідливими викидами

Концерн Volkswagen AG і його «дочка» Porsche погодилися виплатити 80 мільйонів доларів, щоб врегулювати претензії про шахрайство з даними про шкідливі викиди та витрати пального. За даними Reuters, брехня у свідченнях торкнулася близько півмільйона автомобілів 2005-2020 модельного року у США. Кошти підуть на компенсації введеним в оману власникам, кожному з яких буде виплачено від 250 до 1109 доларів.

Porsche та покупці автомобілів, які заявили про обман, уклали мирову угоду, яка має бути схвалена федеральним суддею. Сама марка при цьому і не визнала своєї провини, однак погодилася поставити крапку в розглядах, виплативши 80 мільйонів доларів.

Адвокати власників Porsche заявили, що виробник навмисне змінював обладнання тестових автомобілів, а також маніпулював їх програмним забезпеченням. В результаті тестові машини викидали в атмосферу менше забруднюючих речовин і економічніше витрачали паливо, ніж серійні машини, куплені позивачами. Випробування показали, що фактична економія виявилася на 1-2 милі на галон менше, ніж зазначено у документації.

Також Volkswagen зобов'язався виплатити 250 доларів власникам автомобілів Porsche з екстремальним режимом Sport+. Стверджується, що у такому режимі викиди шкідливих речовин перевищують встановлені ліміти. На відповідних автомобілях оновлять ПЗ, щоб привести вихлоп у відповідність до норм.

Porsche не вперше звинувачують у маніпуляціях із даними про викиди. Так, у 2020 році компанії довелося зізнатися, що в період з 2008 по 2013 рік занижувалися дані про вихлоп автомобілів з бензиновими моторами. Роком раніше виробник був оштрафований на 535 мільйонів євро за здобуття необґрунтованої економічної вигоди та недбалість.


Источник: Reuters
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015