Створено покриття кузова, що охолоджує салон автомобіля без кондиціонера

17:03 01.06.2022
Створено покриття кузова, що охолоджує салон автомобіля без кондиціонера

Фірма SolCold розробила унікальне плівкове покриття, яке може активно охолоджувати салон автомобіля. Плівка складається з чотирьох шарів, і завдяки їхньому особливому поєднанню на сонці віддає тепло з більшою інтенсивністю, ніж приймає. Цим і досягається охолоджувальний ефект, причому різниця температур у салоні автомобіля з плівкою і без неї може сягати 70 відсотків.

Ізраїльський стартап SolCold працює над охолоджувальною плівкою з січня 2016 року і обіцяє запустити її комерційне виробництво наступної осені. Плівка складається з декількох шарів, а її робота заснована на так званій антистоксовій флуоресценції. На сонці матеріал віддає тепло з більшою інтенсивністю, ніж приймає. Швидка втрата енергії супроводжується охолодженням, і якщо таке покриття використовувати, скажімо, в автомобілі можна буде відмовитися від кондиціонера.

Поки що SolCold застосовує плівку першого покоління з потужністю охолодження 100 ватів на 0,3 квадратного метра. У майбутньому параметри, очевидно, стануть краще, а також компанія збирається перетворити плівку на пряжу і робити з неї охолоджувальні тканини.

Для демонстрації технології стартап об'єднався з Volkswagen та обклеїв плівкою звичайний Polo. Його та машину без спеціального покриття вивезли до пустелі. На сонці різниця температур у салоні досягла 14 градусів за Цельсієм, хоча, за словами SolCold, може бути й більше.

Вважається, що плівка може знизити температуру на 20-70 відсотків. При цьому в машині, яка стоїть у тіні і немає покриття SolCold, буде спекотніше, ніж у тій, що обклеєна плівкою і виставлена під палючий сонце. І хоча зараз важко передбачити, коли технологію почнуть використовувати у серійних автомобілях, Volkswagen вже пообіцяв застосувати її в одному з майбутніх концептів. З великою впевненістю можна говорити, що йдеться про електромобіль.


Источник: TheDrive
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015