Скільки дизпалива може отримати Україна з Угорщини «трубою Медведчука»

15:46 27.05.2022
Скільки дизпалива може отримати Україна з Угорщини «трубою Медведчука»

Екс-глава Укртранснафти Микола Гавриленко розповів про можливості постачання дизельного палива в Україну з Угорщини нафтопродуктопроводом, які відомий як «Труба Медведчука».

Микола Гавриленко, колишній глава Укртранснафти, якого цього тижня звільнив Кабінет міністрів України, розповів про можливості нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» по роботі в реверсному режимі.

«Наша переговорна позиція була побудована на тому, щоб налагодити транспортування цією трубою з Угорщини в Україну 100-150 тисяч тонн дизпалива на місяць», - розповів Гавриленко в інтерв'ю Економічній правді.

За його словами, у середині квітня він виступив з ініціативою організації зворотнього (реверсного) прокачування дизеля з Угорщини в Україну. Це дозволило б частково розв’язати паливну кризу в Україні. На початку травня він отримав схвалення цієї ініціативт. Укртранснафта розпочала переговори з компанією MOL (найбільша нафтогазова компанія Угорщини), як власником трубопровідних активів на території Угорщини.

Вже на початку переговорів у MOL повідомили, що вони не мають вільного ресурсу палива. Угорська сторона запропонувала варіант, за якого Україна знаходитиме дизпаливо в ЄС, доставлятиме його у вагонах-цистернах до їхніх терміналів, де він перекачуватиметься у продуктопровід і поставлятиметься ним в Україну.

«Я не можу говорити конкретних цифр, бо умови угоди є конфіденційними. Скажімо так: це в рази менше, ніж ми запитували», - розповів Гавриленко, уточнивши, що для України важлива будь-яка кількість продукту.

За його словами, причина відмови угорської компанії MOL у постачанні свого дизпалива зрозуміла.

«Передвиборча кампанія Орбана (Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини) була побудована в тому числі на низьких цінах на нафтопродукти. Зараз в Угорщині ціна дизпалива - 1,2-1,4 євро за літр, що на 30-40% нижче за решту Європи», - пояснює Микола Гавриленко.

Тож попит на нафтопродукти в Угорщині підвищений. До цієї країни для заправки навіть приїжджають водії із сусідніх країн - Австрії, Словаччини, Хорватії, Румунії.

Микола Гавриленко каже, що договір відпрацьований обома сторонами і може бути підписаний найближчими днями.

Новим керівником Укртранснафти призначено Володимира Цепенду.

«Перед новим керівником стоїть невідкладне та критично важливе завдання - бути одним із головних чинників вирішення паливної кризи в Україні протягом найближчих тижнів», - заявили НАК Нафтогаз України.

Микола Гавриленко очолював Укртранснафту з осені 2015 року.

Уктранснафта - другий за величиною у Європі оператор системи магістральних нафтопроводів. Загальна протяжність нафтопроводів - 4,7 тис. км. Засновником та єдиним акціонером компанії є НАК Нафтогаз України.


Источник: NV.UA
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015