«Опт» на бензин: мало й дорого

14:28 21.05.2022
«Опт» на бензин: мало й дорого

Ситуація на гуртовому ринку пального за тиждень практично не змінилась - бензин А-95 у середньому за 56 грн/л, ДП - за 65 грн/л. Про це свідчать дані щоденного моніторингу Консалтингової групи «А-95».

Бензин у п'ятницю, 20 травня, торгувався в діапазоні 53-57 грн/л. Для порівняння, минулого тижня трейдери пропонували високооктан за 50-55 грн/л.

Як зазначають оператори ринку, такий рівень цін на А-95 встановлено як на товарний продукт, імпортований з-за кордону, так і на ресурс, що виробляється на міні-НПЗ України. Потрібно зазначити, що географія роботи «самоварів» охоплює практично всю Україну, й навіть в умовах війни відкриваються нові виробництва. Появу нового міні-НПЗ зафіксовано в одній із західних областей України.

Протягом тижня у західному регіоні України було зафіксовано й продажі вагонних партій бензину А-95. Вартість цих партій стартувала від 69 000 грн/т.

Діапазон цін на ДП за тиждень також майже не змінився, станом на 20 травня дизель торгується за 57-65 грн/л. При цьому є поодинокі пропозиції ресурсу за 70 грн/л у центральних і східних областях України. На півдні в п'ятницю дизель пропонувався за 55-58 грн/л. Минулого тижня ресурс ДП торгувався за 48-53 грн/л.

Зазначимо, що до реалізації в південному регіоні пропонувалися вагонні партії ДП за 69 000 грн/т. Та попри різноманітність пропозицій ДП (автомобільні й вагонні норми) попит у південному регіоні, як і по всій Україні, залишається дуже високим. Як розповів один із трейдерів, якщо клієнту виставляється рахунок, а він мешкає з оплатою, то його заявку знімають, а ресурс отримує вже інший клієнт, який не вагається. Наступного тижня в південному регіоні очікується чергове постачання ДП, хоча його вплив на попит у регіоні, скоріш за все, суттєвим не буде.

У північних і центральних регіонах торгівля ДП велася «кучніше», діапазон пропозицій - 65-67 грн/л. Для порівняння, ціни на 20 травня на 3-5 грн/л менші від цін минулої п'ятниці.

На заході країни ціновий діапазон - 57-60 грн/л, що відповідає цінам минулого тижня. При цьому в західних областях дизель можна було купити як автонормами, так і вагонними партіями. Зазначимо, що в західному регіоні було налагоджено канал постачання ДП залізничним транспортом із подальшим переливом ресурсу з євроколії в автоцистерни.

Незважаючи на всі позитивні рішення в логістиці палив, трейдери зазначають, що ситуація з наповненням ринку залишається напруженою.

Проте додатковий чинник невизначеності паливному ринку підкинув НБУ, який із 21 травня скасовує обмеження на валютному ринку України, що може призвести до стрибка цін.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015