Російські нафтовики спалюють сировину для виробництва автогазу

17:56 20.05.2022
Російські нафтовики спалюють сировину для виробництва автогазу

Через санкції російські нафтові компанії змушені збільшити спалювання попутного нафтового газу, що є сировиною для виробництва автогазу. Про це пише російське видання «Комерсант».

«Нафтокомпаніям РФ доведеться різко збільшити спалювання попутного нафтового газу (ПНГ) на смолоскипах, істотно перевищивши нормативи і ризикуючи отримати десятки мільярдів рублів штрафів. Зазвичай ПНГ служить для виробництва зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ), але їхній експорт з Росії майже зупинився внаслідок військового конфлікту в Україні», - пише видання.

«Комерстант» також ознайомився зі зверненням керівника Російського союзу промисловців і підприємців Олександра Шохіна від 16 травня до голови російського Мінприроди Олександра Козлова про проблеми профіциту попутного нафтового газу, який виробляється в процесі видобутку нафти.

У листі йдеться, що ПНГ служить сировиною для виробництва зріджених вуглеводневих газів, але їхній експорт припинився через війну з Україною: з лютого через закриття кордону з Україною зупинилися поставки до Угорщини, Молдови та Румунії, а через санкції - і транзит через Білорусь до Польщі та Прибалтики.

Обсяги автогазу було перерозподілено на внутрішній ринок, через що сталося різке зниження ціни на 40%. В результаті сталося затоварення та зниження завантаження заводів з переробки ПНГ.

У разі обмежень експорту нафтокомпанії змушені спрямовувати великі обсяги ПНГ на промислові смолоскипи. Але закон допускає спалювання лише 5% від видобутку. При наднормативному спалюванні застосовуються підвищуючі коефіцієнти штрафів - 25 і 100, а також стягується компенсація шкоди атмосферному повітрі.


Источник: delo.ua
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015