До початку червня ажіотаж на пальне спадатиме, але ціни підвищуватимуться

09:44 20.05.2022
До початку червня ажіотаж на пальне спадатиме, але ціни підвищуватимуться

Ринок нафтопродуктів дуже серйозний і складний, бо там є багато гравців та інтересів. Зараз є спекулянти, які хочуть на цьому заробити.

Про це для 24 каналу розповів директор Енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Він зазначив, що важко спрогнозувати, коли ситуація з паливом стабілізується.

«Думаю, до початку червня це поступово спадатиме, ажіотаж на заправках, але одночасно ціни зростатимуть», - сказав Омельченко.

Експерт наголосив, треба розуміти, що поки триває війна, а наша інфраструктура багато в чому знищена, існують логістичні проблеми, то на 100% стабільного ринку не буде. Проте уряд має можливість максимально мінімізувати ці складнощі й зробити так, щоб власники транспорту могли відчувати комфорт.

«Я очікую, що проблеми потроху зменшуються, але не одразу», - вважає експерт.

Омельченко закликав автомобілістів менше їздити, використовувати велосипеди та громадський транспорт, бо на сьогодні кожен зекономлений літр пального - це крок до нашої загальної перемоги.

Автомобілісти скаржаться, що на заправках немає дизеля. Омельченко пояснив, що ця речовина перш за все йде на армію та агропромисловий комплекс, тому запит на дизель у цю пору традиційно великий. Однак, зазначив експерт, якщо розв'яжуть логістичні проблеми, то буде більш-менш збалансоване державне регулювання й проблеми зменшаться.

За словами експерта, добре, що відмовились від держрегулювання граничних цін на пальне, але повністю від цього відмовлятися не можна, оскільки ринок може потрапити під владу трейдерів. Вони ж можуть підвищувати ціни до небес, тому уряд має перейти від жорстких адміністративних методів цінового утворення до тонших – як метод антимонопольного регулювання та захисту прав споживачів.

«Те, що трейдери захочуть заробити, це не підозра, а вже факт, бо продають паливо вже й по 70 гривень за літр, і по 100. А ще перепродають, підробляють чеки, тому держава не має давати спуску й повинна жорстко карати їх», - додає Омельченко.


Источник: 24tv.ua
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015