Україна працює над «зеленим коридором» у портах Східної Європи для постачання пального

17:38 08.05.2022
Україна працює над «зеленим коридором» у портах Східної Європи для постачання пального

Міністерство економіки разом з Міністерством закордонних справ працюють над наданням Україні зеленого коридору в портах Східної Європи. Наразі це головне вузьке місце у логістиці постачання пального в Україну. Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка - міністерка економіки Юлія Свириденко.

Питання паливної безпеки України розглянули на нараді з президентом Володимиром Зеленським, де наголосили на необхідності укладання довгострокових контрактів і накопичення державного резерву пального.

Як цитують Свириденко українські ЗМІ, на нараді міністерка економіки повідомила, що протягом останніх п'яти днів Україна ввозить обсяг пального, який дорівнює або перевищує внутрішнє споживання. Але Європа виявилася неготовою в частині логістики. «Вузьким» місцем у логістиці постачання пального в країну є порти Східної Європи: Гданськ, Гдиня, Констанца, Свіноуйсьце, Бургас.

Останніми тижнями в Україні утворився тимчасовий відчутний дефіцит пального на АЗС в окремих регіонах. Сталося це після того, як російські війська знищили або пошкодили приблизно 15 нафтобаз в Україні. Окупанти обстріляли також найбільший в Україні нафтопереробний завод - Кременчуцький НПЗ. Він був основним виробником пального в Україні. А з початку активної війни Україна втратила майже весь імпорт пального, яке надходило з рф, Білорусі та морем.

Попри це міністерка Юлія Свириденко повідомила, що незабаром дефіцит пального буде ліквідований, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи. Але це призведе до незначного подорожчання нафтопродуктів, зокрема через більшу ціну логістики, складні маршрути та використання кількох видів транспорту.


Источник: hromadske
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015