Представлено технологію, яка збільшить дальність ходу електромобілів

16:24 07.05.2022
Представлено технологію, яка збільшить дальність ходу електромобілів

Китайська компанія Leap Motor представила технологію сell-to-chassis (CTC), яка покращить їздові якості електромобілів та дозволить наростити дальність ходу. Вона є еволюцією компоновочних схем тягових батарей: тепер осередки не потрібно збирати в модулі або блоки, тому що вони інтегровані в силову структуру шасі.

В даний час виробники електрокарів використовують батареї з компонними схемами cell-to-module (CTM) або cell-to-pack (CTP). Технологія CTM найпростіша: осередки утворюють модулі, а ті, своєю чергою, тяговий акумулятор. Принцип CTP виключає проміжний етап у вигляді ізольованих модулів, тобто комірки для покращення заповнюваності та підвищення щільності енергії одразу зібрані у повний блок.

Блок, зібраний за схемою CTМ.

Можна піти далі та інтегрувати осередки у силову структуру шасі. Така технологія називається сell-to-chassis (CTC) і китайська Leap Motor днями показала її комерційне втілення. Батарея з технологією CTC працює при напрузі 800 вольт та підтримує зарядку потужністю до 400 кіловат. Її «піддон» з'єднаний з нижньою частиною шасі, що не тільки полегшує саму конструкцію, але і на 14,5 відсотка підвищує корисну площу.

І це вже CTC.

Також при такому компонуванні на 25 відсотків зростає жорсткість кузова і на 20 відсотків знижується вібронавантаженість. Поліпшення заповнюваності блоку підвищує густину енергії і, отже, дальність ходу. У комбінації з фірмовою «хмарною» системою контролю параметрів осередків AI BMS приріст може становити до десяти відсотків. Ще одна перевага схеми CTC - можливість на сантиметр збільшити висоту салону.

Першим у світі автомобілем із технологією CTC стане флагманський седан Leap C01. Для нього заявлені батарея ємністю 90 кіловат-годин, пробіг без підзарядки в 700 кілометрів (NEDC), розгін до ста менш ніж за чотири секунди та коефіцієнт опору повітря 0,226. Показник, звичайно, не рекордний (у Mercedes-Benz EQS - 0,202), але досить низький. Крім того, інтегровані в силову структуру акумуляторні осередки отримають моделі іншої китайської фірми - Box Zhixing Technology - побудовані на платформі Octopus 2.0.


Источник: Leap Motor
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015