Іномарки будуть ввозити до Росії без згоди виробників

15:29 25.04.2022
Іномарки будуть ввозити до Росії без згоди виробників

Мінпромторг РФ склав список товарів, які дозволять імпортувати до Росії без дозволу правовласників. У ньому майже 200 позицій, і серед них - автомобілі Bentley, Land Rover, Tesla, Toyota та інших закордонних марок, а також комплектуючі, шини та мотори. Так званий «паралельний» (або «сірий») імпорт, за задумом влади, захистить товарні знаки та допоможе забезпечити людей звичними товарами на тлі санкцій.

Перелік Мінпромторгу РФ вже підписав міністр промисловості та торгівлі, тепер документ має бути зареєстрований у Мін'юсті. У ньому є близько 50 категорій товарів 200 брендів. З автомобільних марок згадуються, наприклад, Land Rover, Jeep, Jaguar, Chrysler, Bentley, Cadillac, Chevrolet. Також у списку є Tesla, яка в Росії офіційно не була присутня і до введення санкцій.

Вказані і комплектуючі фірм Mahle, Cummins, Bosch, Wabco та Gates, шини Michelin, Goodyear, Bridgestone та Continental, яка тимчасово відновила виробництво в Росії. Крім цього, до переліку потрапили двигуни Cummins, Deutz, Kubota, Volvo, Hyundai, Nissan та Volkswagen, промислове обладнання Caterpillar та Siemens, а також продукція кількох виробників напівпровідників.

Згідно з санкціями Євросоюзу, автовиробники не мають права ввозити до Росії машини дорожчі за 50 тисяч євро. Аналогічні заборони діють на імпорт автомобілів зі США, а також з Японії, що вже спричинило попит на «сіре» ввезення позашляховиків Toyota з ОАЕ.

Таким чином, поки що ввезення більшості іномарок можливе лише за допомогою «паралельного» імпорту. Проте експерти попереджають, що із цим можуть виникнути проблеми: «сірі» дилери можуть потрапити під вторинні санкції західних країн. Питання з постачанням запчастин теж поки що не вирішене.

Коли легалізовані поставки по «паралельному» імпорту почнуться, поки що неясно. За прогнозами експертів, після підписання наказу процес налагодження імпорту може тривати понад півроку.


Источник: Известия
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015