В Естонії планують заборонити російський сервіс таксі Yandex NV

13:35 30.03.2022
В Естонії планують заборонити російський сервіс таксі Yandex NV

Компанія Yandex NV не зможе організовувати, посередничати та надавати інші супутні послуги таксі в Естонії, оскільки в Росії всі служби таксі, до яких належить і Yandex, обов'язково повинні будуть передавати персональні дані про клієнтів російським спецслужбам.

Міністр підприємництва та інформаційних технологій Андрес Сутт запропонував заборонити фірмі Yandex NV організовувати, посередничати та надавати інші супутні послуги таксі в Естонії на підставі Закону про санкції.

«Yandex NV буде заборонено надавати організацію таксі та брокерські послуги в Естонії, а також буде заборонено надавати Яндексу прямо або опосередковано згадані послуги», - цитує міністра Естонська національна телерадіомовна корпорація ERR.

«Метою санкцій є запобігання збору та використанню даних естонських користувачів російськими спецслужбами. Щоб користуватися послугами Yandex, необхідно надати доступ до великого обсягу персональних даних, які обробляються на серверах компанії в Росії. По суті спецслужби та політичне керівництво Росії можуть скористатися наявними у розпорядженні компанії даними та можливостями доступу. Це значна загроза безпеці Естонії, особливо у нинішній політичній ситуації», - сказав Сутт.

Повідомляється, що з аналогічними застереженнями в Естонії виступили Департамент поліції безпеки та Інспекція із захисту даних.

В рамках запропонованих санкцій в Естонії також буде обмежено використання пов'язаного з Yandex додатку Yandex.Go.

Сутт повідомив, що санкції із забороною Yandex слід запровадити по всьому Євросоюзу. Він не виключив, що їх буде внесено до пакету нових санкцій Європейського союзу.

«Естонія внесла свої пропозиції для обговорення нових санкцій ЄС, і ми чекаємо на рішення по всьому ЄС, але для досягнення швидкого ефекту ми маємо якнайшвидше обмежити використання цієї послуги.

Оскільки компанія тісно пов'язана з російською владою, сьогодні ми маємо ситуацію, коли економічна діяльність підприємства Yandex може принести користь компаніям, які перебувають під санкціями ЄС. Компаніям, пов'язаним із російським режимом, немає місця на естонському ринку», - додав міністр.


Источник: GuildHall
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015