Авто зі США можуть подорожчати у 2022 році: найбільший перевізник назвав причини

15:10 11.02.2022
Авто зі США можуть подорожчати у 2022 році: найбільший перевізник назвав причини

Попит на автомобілі зі США зростає в Україні з кожним роком. Згідно з відкритими даними Державної митної служби України, в 2017 році обсяг поставок трохи перевищував 6500 автомобілів, вже до 2020 року цей показник досяг 65 000 авто, а в 2021 і взагалі перевалив за позначку в 71 000 автомобілів.

Основна вигода придбання автомобіля з Америки криється в низькій вартості самої машини на аукціоні через пошкодження. У зв'язку з цим знижується розмір митних платежів.

В результаті виходить, що навіть за наявності додаткових витрат у вигляді аукціонного збору, доставки та ремонту, кінцева вартість все одно не виходить за межі середньої ринкової вартості машини в Україні. Однак до кінця 2022 року це може закінчитися через деякі зміни та складнощі. В результаті автомобілі зі США втратять свою основну перевагу – суттєву економію порівняно з іншими способами придбання машин в Україні.

Про можливі проблеми, які можуть призвести до подорожчання авто зі США, розповіли експерти компанії W8 Shipping - найбільшого постачальника автомобілів з Америки в Україну, якому в 2021 році вдалося доставити понад 31 000 вживаних машин до нашої країни.

У W8 Shipping виділяють відразу кілька факторів, які можуть кардинально змінити ринок американських автомобілів. Виною тому стала так звана торгова війна Америки та Китаю. Починаючи з 23 січня 2018 року президент США Дональд Трамп почав вводити низку податків на ввезення товарів з “піднебесної”. Ближче до середини року Китай почав відповідати, обкладаючи митом продукцію зі штатів.

Однак основна проблема почала з'являтися ближче до 2020 року, коли всього світу торкнулася пандемія Covid-19. Саме з цього моменту почалися серйозніші прояви ворожнечі між державами. Вони повпливали на багато сфер, але зараз ми поговоримо лише про те питання, яке має пряме відношення до вартості американських автомобілів в Україні.

Чому авто із США можуть подорожчати?

Починаючи з часткового виходу світу з локдауну, у США почала серйозно страждати портова система. Факторів, що вплинули на неї, можна виділити кілька. Насамперед це нестача людських ресурсів, які були скорочені під час локдауну та не встигли відновитися. Зараз до всього додався спалах вірусу Omicron, який також призвів до скорочення персоналу. У зв'язку з цим у найбільших портах Америки почалися серйозні затримки, які, до речі, є і досі.

Якщо говорити про більш вагомі причини, то істотну роль тут відіграв дефіцит суховантажних контейнерів. Справа в тому, що 98% всього світового обсягу контейнерів виробляється в Китаї, 82% з яких припадає на 3 найбільші підприємства. На сьогоднішній день вони значно знизили обсяги виробництва, щоб збільшити ринкову вартість одного контейнера. У зв'язку із цим утворився невеликий дефіцит.

Разом з цим китайські компанії, які постачають свої товари до США, стали пропонувати більш високу вартість за доставку вантажів до Америки. Все б нічого, але їхня пропозиція в якийсь момент стала настільки цікавою судноплавним компаніям, що їм стало вигідно везти до Китаю порожній контейнер, щоб потім повернути його разом із товаром назад до США.

Цей факт вплинув на політику багатьох морських ліній, які переорієнтували свої основні судна на китайський напрямок. При цьому епідеміологічна ситуація в Китаї також внесла свої корективи в роботу портів, що призвело до збоїв у графіку завантаження судів.

А в портах США накопичуються великі черги з контейнеровозів, які просто не встигають розвантажувати і завантажувати вчасно. У зв'язку з цим американська сторона вирішує влаштовувати аукціон на розвантаження. Простими словами, який корабель заплатить більше за розвантаження, той і заходить на термінал. А враховуючи обсяги поставок і маржинальність судів, що прибувають до США з Китаю, зовсім не важко здогадатися, кому надається пріоритет.

І ось, поступово підбираючись до суті, ми вже сьогодні можемо спрогнозувати, в який бік зрушить вартість автомобілів зі США, якщо вся ця метушня продовжить розвиватися в тому ж руслі.

Насамперед ми отримуємо серйозну затримку доставки. Ті судна, які завантажуються в європейському напрямку, можуть просто попросити залишити термінал невідвантаженим, оскільки потрібно розвантажити великий корабель з Китаю, після чого можна буде закінчити процес. Що ж до логістики автомобілів по території США, вона влаштована таким чином, що якщо на якомусь етапі відбувається затримка, всі інші процеси також зупиняються. Незважаючи на те, що кожен з шести майданчиків W8 Shipping здатний вміщувати до 1500 автомобілів, вони просто переповнюються, якщо їх своєчасно не відвантажувати.

Звідси тягнеться перша причина подорожчань, яка полягає у так званих "стореджах" аукціонів - добової оплати простою автомобілів, які просто нікуди забирати через затримку в порту.

Наступною причиною подорожчання автомобілів стає збільшення вартості доставки. Тут усе криється у судноплавних компаніях. Оскільки у Китаї платять за доставку вантажу більше, багато великих гравців перекинули всі свої сили туди. Таким чином ті, хто залишився, отримали можливість працювати практично без конкуренції, що дозволяє їм диктувати нові ціни на доставку. Сюди можна віднести і дефіцит контейнерів, що також позначається на кінцевій ціні пересилання автомобіля.

Крім того, у зв'язку з економічною кризою в Америці поступово дорожчають і автомобільні перевезення. Також це стосується і страхових аукціонів, які за останні два роки вже кілька разів піднімали розміри аукціонних зборів.

Вишенькою на торті у всій цій епопеї стає зростаючий попит на вживані автомобілі у всьому світі. Мало того, що на аукціонах США збільшується кількість охочих з усіх точок земної кулі прикупити собі унікальний американський автомобіль, так ще й самі американці стали більш охоче купувати собі автомобілі з невеликими пошкодженнями. А як можна здогадатися з огляду на відсутність витрат у вигляді транспортування, розмитнення, сертифікації, брокерських послуг та іншого, жителі США можуть запропонувати набагато більшу ставку за машину на торгах.

Більше того, самі страхові компанії вже набагато ретельніше оцінюють автомобілі, відправляючи все більше і більше "живих" машин на ремонт і перепродаж, тоді як ще рік тому практично кожен автомобіль списувався і йшов з молотка.

Коли це може статися?

У W8 Shipping заявляють, що, як мінімум, до кінця літа цього року кардинального подорожчання не очікується, завдяки ряду вчасних дій. Однак, якщо дана ситуація не вирішиться до кінця 2022 року, то в 2023 вартість автомобіля зі США буде зростати до ринкової вартості Б/У автомобілів на внутрішньому ринку країни. А це означає лише одне - вживані автомобілі в Україні можуть піти тією ж стежкою подорожчання, якою вирушили вторинні ринки багатьох країн світу, включаючи і саму Америку.

Щоб донести до покупців актуальну вартість автомобілів, на сайті компанії W8 Shipping було розміщено актуальні ціни для більшості моделей, які можна замовити зі США. Це дозволяє легко вибрати машину під свій бюджет, не вдаючись до допомоги експертів. Також там є і прорахунки доставки з розмитненням для кожного конкретного автомобіля.


Источник: W8 Shipping
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015