Вчера в Киеве обсуждали проблему "серых" дилеров. Результат - открытое письмо всем институтам власти

10:32 19.10.2007
Вчера в Киеве обсуждали проблему "серых" дилеров. Результат - открытое письмо всем институтам власти

Вчера состоялся Круглый стол с громким названием "Серый рынок наступает", на котором участники четко обозначили проблему, которая возникла на украинском авторынке. Благодаря схеме ввоза, так называемых, некомплектных автомобилей, в Украину импортировано 23 тыс. автомобилей с занижением таможенной стоимости. По оценкам Всеукраинской Ассоциации Автоимпортеров и дилеров (ВААИД) данная схема привела к потерям бюджета в объеме почти 2,8 млрд. гривен. С этой информацией, с подробным описанием и фото, ознакомились представители Гостамслужбы, СБУ, Минфина, Минэкономики, Минпромполитики.

Участники Круглого стола пришли к общему мнению, что подобные проявления в экономике недопустимы и пообещали сообща бороться с подобными схемами. Были выработаны и конкретные предложения.Публикуем открытое письмо в адрес властных Институтов

Відкритий лист учасників Круглого столу «Сірий авторинок наступає: бюджет і громадяни України за рік втратили близько 3 млрд. гривень»

м. Київ, 18 жовтня 2007 року, Укрінформ
Організатор – Всеукраїнський клуб автомобільних журналістів України

Учасники: оператори автомобільного ринку України – офіційні імпортери автомобільних брендів Мерседес-Бенц, Крайслер, Джип, Додж, БМВ, Тойота, Лексус, Порше, Вольво, Бентлі, Ауді, Кадилак; керівництво Всеукраїнської Асоціації автоімпортерів і дилерів, Інформаційно-аналітичної агенції «Авто-Kонсалтинг», представники Державної митної служби України, Служби безпеки України, Міністерство економіки України, Міністерство фінансів україни, Міністерство промислової політики України, журналісти, юристи-практики, представники громадськості.

Кабінету Міністрів України
Секретаріату Президента України
Верховній Раді України
Податковій адміністрації України
Державній митній службі України

Ми, учасники Круглого столу «Сірий авторинок наступає: бюджет і громадяни України за рік втратили близько 3 млрд. гривень», що відбувся за ініціативи Всеукраїнського Клубу автомобільних журналістів 18 вересня 2007 року, висловлюємо серйозну занепокоєність у зв`язку з ситуацією, що склалася на автомобільному ринку України.

За достовірною інформацією Всеукраїнської Асоціації автоімпортерів та дилерів, Асоціації українських автомобілевиробників та Інформаційно-аналітичної агенції «Автоконсалтинг», останнім часом набула значного поширення практика ввезення на митну територію України, так званих, не «повністю укомплектованих», а вірніше, попередньо розукомплектованих автомобілів, найбільш престижних марок дорогих автомобілів, як нових, так і таких, які були у використанні, з наступним їх доукомплектуванням та продажем в Україні. При цьому митна вартість таких автомобілів при розмитнені занижується в 3 – 4 рази. Згідно аналітичної інформації асоціацій, за січень – серпень поточного року за цією схемою було ввезено біля 23 тис. автомобілів. Ці штучно розукомплектовані автомобілі мають у графі 31 вантажної митної декларації однаковий запис: «на а/м відсутні: бампер передній у зборі, бампер задній, фара передня права, ліхтар задній лівий..» або «комплектація згідно з додатком».

Цей запис дозволяв і дозволяє митникам випускати автомобіль за зниженою у 3-4 рази вартістю. На сьогодні в законі відсутнє визначення “розукомплектованого автомобіля”, є визначення “автомобіль”, а зняті з автомобіля деталі не перешкоджають визначенню такого товару як “автомобіль”: Ст. 3 Закону України “Про розвиток автомобільної промисловості України” встановлені вимоги щодо комплектності автомобіля при ввезенні його на митну територію України. При цьому автомобіль з кузовом несучого типу при ввезенні на митну територію України вважається завершеним (готовим), якщо на його кузові встановлено один або більше 3 таких компонентів: силовий агрегат (двигун, коробка передач); передня підвіска (вісь); задня підвіска (вісь).

Автомобіль рамної конструкції при ввезенні на митну територію України вважається завершеним (готовим), якщо на його шасі (рамі) встановлено кузов (кабіна та/або вантажний кузов); паливна система; система випуску відпрацьованих газів.

Основними причинами стрімкого росту ”сірого” імпорту в Україну, на нашу загальну думку, є: √ Порушення митного законодавства країни, персональна заінтересованість певних категорій персоналу митниць: при митному оформленні не подається сертифікат, а лише договір на сертифікацію, за яким не може бути проведене митне оформлення автомобіля.

Наслідки ”сірого” імпорту в Україну для України:

Наслідки ”сірого” імпорту в Україну для українських споживачів:

Аби не допустити усіх цих наслідків, а також подальшого погіршення ситуації, розбалансування ринку, мільярдних втрат державного бюджету, нових масових порушень митного законодавства та законодавства щодо захисту прав споживачів, вважаємо за доцільне вжити наступних невідкладних заходів:

1. Дати відповідні розпорядження та інструкції регіональним митницям щодо порядку дій при розмитненні автомобільної продукції, зокрема: у випадку, якщо автомобіль, при ввезенні його на митну територію України відповідає вимогам, зазначеним у ст. 3 Закону України “Про розвиток автомобільної промисловості України” щодо його комплектності, він повинен вважатись повно комплектним (зібраним) і його митна вартість повинна відповідати індикативній вартості повно комплектного (зібраного) автомобіля.

2. З метою перекриття шляхів незаконного ввезення автомобілів на митну територію України вважаємо за доцільне:

3. Пропонуємо розглянути можливість внесення змін до “Порядку справляння мита, податку на додану вартість, акцизних й митних зборів при митному оформленні товарів і предметів, що переміщуються громадянами через митний кордон України”, затвердженого Наказом Державної митної служби України від 12 січня 2006 року, №5: при розмитненні фізичною особою нового автомобіля використовувати метод оцінки вартості автомобіля для митного оформлення «за ціною угоди щодо ідентичних товарів». Це дасть змогу унеможливити зниження митної вартості автомобіля, що ввозиться.

ЗМІНИ ТА ДОПОВНЕННЯ
до Порядку справляння мита, податку на додану вартість, акцизного й митних зборів при митному оформленні товарів і предметів, що переміщуються громадянами через митний кордон України


1. пункт 2.4. доповнити абзацом другим наступного змісту: «Визначення митної вартості нових транспортних засобів за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 УКТЗЕД, незалежно від комплектності та пошкоджень, здійснюються з застосуванням методу за ціною угоди щодо ідентичних товарів, відповідно до статті 268 Митного Кодексу України.»

2. пункт 2.6. викласти в такій редакції:

«2.6. Митне оформлення транспортних засобів за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 УКТЗЕД, номерних вузлів до них, кузовів і шасі за кодами 8706 і 8707 УКТЗЕД, що ввозяться громадянами для вільного використання, надходять на адресу громадян у несупроводжуваному багажі чи у вантажних відправленнях для вільного використання, незалежно від їх вартості здійснюється як митне оформлення зібраних транспортних засобів, з урахуванням максимального об'єму циліндрів двигуна, що серійно встановлювався на марках таких автомобілів відповідного року їх випуску .

Справляння податків і зборів з транспортних засобів за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 УКТЗЕД, номерних вузлів до них, кузовів за кодами 8706 і 8707 УКТЗЕД, на які серійно встановлюються однакового об'єму двигуни, бензиновий або дизельний, здійснюється за характеристиками зібраного транспортного засобу із застосуванням ставок податків і зборів на такий транспортний засіб, передбачених законодавством.»


Источник: АвтоКонсалтинг
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015