Сорок бронетранспортерів «Козак» змінили заводську прописку на фронтову

19:18 24.04.2024
Сорок бронетранспортерів «Козак» змінили заводську прописку на фронтову

Увечері 23 квітня у війська передано найбільшу з початку року партію вітчизняної бронетехніки, придбаної Міністерством оборони України.

Близько опівночі інформація про цю подію з'явилася на офіційній сторінці Генерального штабу ЗСУ в Facebook. Повідомлялося про передачу для 225-го окремого штурмового батальйону відразу 40 автомобілів «Козак» різних моделей.

Автопарк армійців поповнився на 15 броньованих машин «Козак-2М1» та 25 одиниць багатофункціональних бронеавтомобілів «Козак-5». Уся техніка розроблена та виготовлена науково-виробничим об'єднанням «Практика».

Машини сертифіковані за стандартами НАТО і мають високий протимінний захист. Броньована бойова колісна машина «Козак-2М1» створена як суцільнонесучий корпус-монокок. Вона не має рами, на якому встановлена повністю незалежна підвіска, що дало певні переваги.

По-перше, як стверджують розробники, незалежна підвіска і корпус-монокок у порівнянні з автомобілями на посилених рамних шасі мають підвищену прохідність. По-друге, тут покращена плавність ходу по бездоріжжю на високих швидкостях. Є і третій фактор привабливості - загальна висота машини знижена. До речі, елементи підвіски купують у чеського заводу, що спеціалізується саме на виробництві підвісок для військових машин.

Під капотом моделі 2М1 розміщено 5,9-літровий турбодизель IVECO, потужністю 280 к.с. і максимальним обертовим моментом 950 Нм. Він йде в парі з 6-ступеневою механічною коробкою передач ZF. Таке поєднання силового агрегата й трансмісії практикують багато виробників колісних машин.

Автомобіль з 40-сантиметровим кліренсом і повною масою 15 т може вбрід долати водойми, глибина яких сягає під 1,2 метра. «Козак-2М1» розвиває швидкість під 110 км/год й має запас ходу до 1000 кілометрів.

Універсал «Козак-5» має іншу конструкцію. Він побудований на шасі автомобіля Ford F-550 4x4 з посиленою передньою віссю. Гальма та елементи підвіски також замінено на міцніші, оскільки тут не цивільна версія пікапа, а повноцінна броньована бойова машина повною масою 10 т.

Він комплектується 6,7-літровим дизельним агрегатом Ford потужністю 440 к.с. при максимальному крутному моменті 1254 Нм та автоматичною коробкою передач Ford TorqShift (6+1).

Існує кілька різних версій «п'ятої» моделі. Це може бути тактичний, медико-евакуаційний, піротехнічний, патрульно-розвідувальний, десантно-штурмовий автомобіль чи машина вогневої підтримки.

Де саме відбувся церемоніал передачі техніки, а тим паче на якій саме ділянці фронту будуть уведені в експлуатацію броньовані машини, Генштаб ЗСУ не повідомляє, що в умовах воєнного часу цілком виправдано. Однак факт вручення такої великої кількості техніки відбувся, про що підтверджують п'ять гарних світлин.


Источник: 24tv.ua
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015